טיפול בעזרת בעלי חיים – מיכל טיביקה נדג'ר🌿 שיטה ייחודית לטיפול בילדים ומתבגרים

מיכל טיביקה נדג'ר - מטפלת בעזרת בעלי חייםהטיפול בעזרת בעלי חיים מבוסס על היתרונות הטיפוליים והשיקומיים הרבים של הקשר בין האדם לחיה, ועל ההשפעות המייטיבות של קשר זה על מגוון רחב של מצוקות: נפשיות, חברתיות ופיזיות. 

ילדים מזדהים בקלות עם בעלי-חיים וכתוצאה מכך הם מייחסים לחיות תכונות, רצונות, מחשבות ורגשות שלהם עצמם, ולמעשה משליכים על החיות את עולמם הפנימי. עקב כך למעשה המטופל משתף את המטפל בעולמו הפנימי ובחוויותיו באופן עקיף ולא מאיים, דרך בעלי החיים.בעלי-חיים יוזמים התנהגויות והתייחסויות מגוונות גם כלפי המטופל וגם בינם לבין עצמם. 

המפגש עם בעלי החיים והצפייה באורחות חייהם, מזמינים את המטופל להיפגש עם תכנים רגשיים משמעותיים בעולמם של בני אדם בכלל וילדים בפרט: הורות, גידול צאצאים ונטישה, מוות וחולי, גדילה, התפתחות והתבגרות, מיניות וחיזור, מאבקי כוחות, תוקפנות ועוד. במקרים רבים המפגש עם תכנים אלו מאפשר התחברות מהירה וקלה יותר לתכנים רגשיים טעונים ולפעמים טראומטיים בעולמו הפנימי של המטופל.עקב כך במקרים רבים, נוכחותן של חיות במפגש הטיפולי מאפשרת למטופלים לשתף את המטפל – לפעמים לראשונה – בחוויות טראומטיות, גם באופן ישיר וגם באופן השלכתי. 

התרפיה בעזרת בעלי-חיים לא מחייבת שימוש במילים, מכיוון שהקשר עם בעלי החיים הוא לא מילולי בעיקרו, אולם דרך קשר זה אפשר בהדרגה לעזור למטופל ללמוד לבטא את רגשותיו דרך מילים.

למי מיועד הטיפול בעזרת בעלי-חיים?

כיום משתמשים בשיטת טיפול זו בהצלחה רבה עם מגוון גדול של אוכלוסיות וגילאים. השיטה מתאימה במיוחד לילדים ומתבגרים המתקשים לתת אמון במבוגר, בעלי חסכים רגשיים מוקדמים, ילדים הסובלים מדימוי עצמי נמוך ומחוסר ביטחון עצמי, בעלי קשיים בתקשורת, בעלי פגיעה ביכולת הסימבולית, וקושי ביצירת קשרים בין אישיים. טיפול זה נותן מענה ייחודי גם לילדים עם בעיות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, לילדים שחוו ניצול והתעללות ולילדים הסובלים מחרדות. כמו כן, הטיפול בעזרת בעלי חיים יכול להיות גורם משיכה גם למתבגרים ולילדים המביעים התנגדות לטיפול פסיכולוגי אבל זקוקים מאוד לסיוע נפשי.

  • רצוי שלמטופל המופנה תהיה זיקה לבעלי חיים, אם כי הוא לא חייב "לאהוב חיות" וזיקה זו יכולה להתבטא לפעמים גם במשיכה המעורבת ברתיעה מחיות, או בהתעללות בחיות.

היתרונות הייחודיים של בע"ח בטיפול:

גשר לקשר – החיות עוזרות בקידום התהליך הטיפולי בכך שהן משמשות כגורם מתווך ומגשר בין המטופל למטפל, מקלות על מתן האמון במטפל ועל יכולתו של המטופל להיפתח ולשתף את המטפל במצוקותיו.

הרגעה – המגע עם בעלי חיים הוכח כמסייע להפחתת חרדה, לחץ דם וקצב לב. ליטוף חיות מסייע גם לילדים היפראקטיביים וילדים סוערים מסיבות רגשיות.

שיפור הביטחון והדימוי העצמי – החיה מעניקה למטופל חום, קבלה ותחושת ערך. הילד שותף בטיפול בחיה, באילופה ובבניית מרחב עבורה, וכך חווה חוויות הצלחה שתורמות לדימויו העצמי.

התמודדות עם פחדים וחרדות – המפגש עם בעלי חיים מאפשר לילד להתגבר על רתיעה ופחדים בסביבה בטוחה ומכילה, ובכך מסייע בהתמודדות עם חרדות נוספות.

עיבוד מצוקות רגשיות – ההשלכה של רגשות על בעלי החיים מאפשרת לילדים לשתף את המטפל ברגשותיהם באופן עקיף ופתוח יותר.

שיפור מיומנויות חברתיות – הטיפול תורם לפיתוח אמפתיה, התחשבות והבנת צרכים של הזולת – יסודות חיוניים ליצירת קשרים חברתיים בריאים.

חיזוק המוטיבציה ללמידה – ילדים עם קשיי למידה או בעיות קשב וריכוז עשויים לפתח סקרנות ללמידה דרך הקשר עם בעלי החיים, ולחוות הצלחות לימודיות ראשונות מתוך עניין ומוטיבציה.

ריסון ודחיית סיפוקים – הדאגה לבעלי חיים מחייבת את הילד לרסן אימפולסיביות ולפתח שליטה עצמית, יכולת המתבטאת גם בתחומי חיים נוספים

עיבוד חוויות טראומטיות ושיקום לאחר משברים – ילדים שחוו טראומה משתמשים בבעלי החיים כאמצעי לשחזור החוויה הטראומטית ולשיתוף המטפל, תוך יצירת תחושת שליטה וחיבור מחודש לחיים בריאים ופעילים.